Ce ritualuri de Sânziene atrag dragostea, cresc fertilitatea și sporesc protecția energetică
Pe 24 iunie, calendarul popular românesc marchează o zi cu o încărcătură mistică aparte: Sânzienele. Nu este doar o simplă sărbătoare populară, ci un moment în care poți simți, la propriu, cum se deschide o poartă între lumi. Dacă ești atentă, intuitivă și deschisă, această zi îți poate deveni aliat în iubire și protecție.

Tradiția spune că în noaptea dintre 23 și 24 iunie, natura pulsează altfel. Se activează forțe tainice, feminine, subtile – energii cu care poți lucra pentru a aduce în viața ta iubirea pe care o cauți, dar și pace, echilibru și protecție împotriva energiilor negative.
Originea Sânzienelor: între spiritualitate și magie populară
Sărbătoarea Sânzienelor are origini precreștine și a fost, la început, un ritual de solstițiu – ziua cea mai lungă din an, în jurul datei de 21 iunie. În acea perioadă, se credea că energiile cosmice ating un vârf. Fecioarele cerești, numite Sânziene, coborau în păduri și poienițe și dansau în cercuri de lumină, aducând fertilitate pământului și protecție celor care le onorau.
Odată cu creștinarea acestor zone, Biserica a considerat aceste practici păgâne și a suprapus sărbătoarea cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mutând-o pe 24 iunie. Așa a apărut o dualitate: în aceeași zi sunt onorate atât Sânzienele, simboluri ale feminității mistice, cât și un mare sfânt creștin – Înaintemergătorul Domnului.
De ce sărbătoarea trebuie respectată?
De-a lungul vremii, sărbătoarea Sânzienelor a atras nenumărate mituri, obiceiuri şi superstiţii. Când nu este respectată şi se fac treburi în gospodărie de ziua lor (cusut, spălat, curăţenie), se spune că aceste zâne devin surate cu Rusaliile, care sunt rele şi răzbunătoare, aduc furtuni sau distug roadele câmpului și din livezi. De altfel, Noaptea de Sânziene este învăluită într-o aură de mister, fiind favorabilă vrăjilor şi descântecelor de dragoste, deoarece celebrarea acestora a fost inspirată de zeiţa Diana a romanilor. Unii etnologi susţin faptul că, de fapt, Sânzienele îşi au originea într-un cult geto-dac străvechi, al Soarelui, frumoasele iele fiind reprezentate adesea de către traci înlănţuite într-o horă.
Știai că…
…nu este indicat să lucrezi în această zi, pentru că tot ce vei face se spune că „dă înapoi‟?

Femeile nemăritate împletesc cununi de sânziene
Acum înfloresc sânzienele care au cea mai mare putere de vindecare în această perioadă și sunt folosite în ritualuri de iubire, fiind ipostaze vegetale ale Sânzienelor. Mai există şi azi obiceiul ca fetele să împletească, în această zi, coroniţe din flori de sânziene, pe care le aruncă, apoi, peste casă. Dacă se întâmplă ca o coroniţă să rămână agăţată şi să nu cadă, este semn de nuntă. Când fetele vor să-şi vadă ursitul, pun câteva flori sub pernă, iar Sânzienele i-l vor arăta noaptea, în vis. Femeile măritate își prind flori de sânziene în par sau le pun în sân pentru a fi frumoase și drăgăstoase, iar dacă și le așază în talie știu că vor fi ocolite de dureri.
Știai că...
... în unele zone ale țării, băieți și fete deopotrivă împletesc cununi din flori de sânziene în formă de cruce, respectiv de cerc pe care le aruncă pe casă pentru a vedea de nu vor cădea și vor avea noroc tot anul.
Se culeg plante de leac
Între 23 și 24 iunie, se obișnuieste a se culege plante medicinale. Din folclorul românesc ştim că Sânzienele nu numai că dau putere plantelor de leac (pelinul, sunătoarea, pătlagina, coada-şoricelului), dar împrumută şi ciripitul cucului (de pe 24 iunie, cucul nu mai cântă) şi cine îl aude ştie că în acea zi va fi în pericol de moarte. Fetele și soțiile tinere obișnuiesc a culege iarbă-mare și a se spăla pe cap cu apă în care pun această plantă pentru a fi pe placul feciorilor sau soților. Se obişnuieşte ca în ziua de 24 iunie să se pună la brâu cicoare sau pelin pentru a alunga necazurile şi a aduce sănătate şi spor în toate. Aceia care se spală pe faţă cu roua culeasă de pe plantele de câmp în dimineaţa de Sfântul Ioan Botezătorul sunt feriți de boli tot anul.
Tinerii necăsătoriți țin ritualuri de fertilitate
În noaptea magică a Sânzienelor, băieții neînsurați umblă cu făclii aprinse, le rotesc după cum avansează soarele pe cer, înconjoară curțile și grădinile cu ele în mâini. Este un ritual de fertilitate și de purificare la finalul căruia se duc în mijlocul livezilor și al holdelor, urmând să le păzească până când se sting. Un alt ritual de fertilitate și belșug începe în unele zone ale țării cu dansul Drăgaica săvârșit de fete în ziua de Sânziene. Ceata de fecioare numite Drăgaici poartă spice de grâu, plante de leac, flori de sânziene și parcurg ulițele satului sau comunei, holdele și livezile. Cea mai frumoasă fata aleasă dintre ele este gătită ca o mireasă, cu sânziene și spice de grâu în păr și poartă rochie albă.
@shutterstock
Editor: Raluca Toma